Helen Vlassara

Vijfendertig jaar geleden begon Helen Vlassara, met de endocrinologie als achtergrond, haar wetenschappelijke loopbaan aan de Rockefeller-universiteit in New York.

Daar deed zij onderzoek naar diabetes en veroudering. Door hun hoge bloedsuikerspiegel, kampen diabetici met een grote AGE-vorming in het lichaam. Terwijl de wetenschap zich concentreerde op deze ‘endogene AGEs’, kwam Vlassara al vroeg op het spoor van de schadelijke gezondheidseffecten van ‘exogene’ AGEs uit voeding.

Gefinancierd door de National Institutes of Health verricht zij sindsdien baanbrekend medisch onderzoek naar AGEs uit voeding en publiceert daarover in de toonaangevende wetenschappelijke vakbladen.

Volgens Vlassara zijn AGEs in moderne voeding in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde epidemieën van overgewicht, diabetes, nierziekten, hart- en vaatziekten, dementie en de ziekte van Alzheimer.

Hoewel Vlassara vindt dat meer onderzoek nodig is, acht zij de tijd rijp om het publiek te waarschuwen voor AGEs in voeding. Te meer omdat het eenvoudig is om een teveel aan AGEs te mijden. Op basis van experimenten met mens en dier ontwikkelde Vlassara een dieet waarbij de inname van AGEs tot een veilig niveau wordt teruggebracht. Zieke proefpersonen die dit dieet volgen, worden gezonder, en bij gezonde proefpersonen verbeteren allerlei voorspellende waarden, zoals cholesterol, de bloedsuikerhuishouding en chronische laaggradige ontstekingen.

Van deze auteur:

Scroll naar boven