Dr. Anton de Groot

Dr. Anton C. de Groot (1951) is opgeleid tot dermatoloog in Groningen en heeft gepraktiseerd in het Carolus Ziekenhuis en het Willem-Alexander Ziekenhuis, beide te ’s-Hertogenbosch. In 1988 promoveerde hij op het proefschrift Adverse reactions to cosmetics. Hij was in 1990 medeoprichter van het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie, waarvan hij tussen 1990 en 2005 gedurende tien jaar hoofdredacteur is geweest. De Groot heeft zeven internationale boeken geschreven: Unwanted effects of cosmetics and drugs used in dermatology (drie edities), Patch testing (vijfde editie verscheen in 2022), Essential oils: contact allergy and chemical composition (2016), Monographs in contact allergy, Volume I: Non-fragrance allergens in cosmetics (2017), Monographs in contact allergy, volume 2: Fragrances and essential oils (2019), Monographs in contact allergy, Volume 3: Topical drugs (2021) en Monographs in contact allergy, Volume 4: Systemic drugs (2022).
De Groot heeft meer dan 450 publicaties op zijn naam, waaronder 65 hoofdstukken in internationaal verspreide boeken, zoals de bekende boekenserie Meyler’s side effects of drugs. Zijn speciale interessegebieden zijn contactallergie en bijwerkingen van cosmetica. In de Nederlandstalige literatuur heeft hij gepubliceerd over een breed scala aan dermatologische onderwerpen. Samen met dr. Johan Toonstra schreef hij twaalf Nederlandstalige boeken (vijftien edities) over de dermatologie voor huisartsen, studenten geneeskunde, huidtherapeuten, en voor pedicures, podotherapeuten en andere voetzorgverleners.
Van 2007 tot 2020 gaf De Groot regelmatig les in dermatologie aan coassistenten in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Vanwege zijn ‘grote verdiensten op het gebied van de contactallergie’ verkreeg hij in 2019 en 2022 het erelidmaatschap toegekend van de beide internationale wetenschappelijke organisaties die zich bezighouden met dit deelterrein van de dermatologie, de American Contact Dermatitis Society en de European Society of Contact Dermatitis. Onlangs publiceerde hij zijn biografie van 47 jaar wetenschap en praktijk online.
Momenteel heeft Anton een aanstelling aan het Amsterdam UMC voor het begeleiden van master-studenten geneeskunde bij hun wetenschappelijke stage.

Van deze auteur:

Scroll naar boven