Dr. Johan Toonstra

Dr. Johan Toonstra (1949) is opgeleid tot dermatoloog in Utrecht en was van 1983 tot 2011 als dermatoloog verbonden aan het Meander Medisch Centrum, eerst op de locaties Soest en Baarn en sinds 2005 in Baarn en Amersfoort. Tevens was hij vanaf 1983 tot 1 juli 2015 werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Utrecht als parttime staflid, waar hij later de SUMMA-poli leidde voor tweedejaarsstudenten geneeskunde die een verkorte artsenopleiding volgen. In 1991 promoveerde hij op het proefschrift Differential diagnostic aspects of acute and chronic photodermatoses.
In 1994 was Toonstra met H. van Weelden redacteur van het boek Licht en huid ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de kliniek in Utrecht en in 2009 redigeerde hij samen met C. Bruijnzeel-Koomen het boek Dermatologie in Vogelvlucht naar aanleiding van het negentigjarig bestaan van de kliniek. Daarnaast was hij redacteur van de rubrieken Leerzame Ziektegeschiedenissen, Geschiedenis van de Dermatologie en Dermatologie in de Kunst van het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie. Toonstra heeft meer dan 200 publicaties op zijn naam staan over een breed palet aan onderwerpen in de dermatologie, waaronder bijdragen voor een tiental handboeken.
Samen met dr. Anton de Groot schreef Toonstra twaalf Nederlandstalige boeken (vijftien edities) over de dermatologie voor huisartsen, studenten geneeskunde, huidtherapeuten, en voor pedicures, podotherapeuten en andere voetzorgverleners.
Daarnaast verzorgde Toonstra de beeldredactie van het boek Canon van de dermatologie (2011) en 50 Eponiemen van de dermatologie (2013). In 2014 was hij mederedacteur van het boek Dutch contributions to dermatology. In 2017 schreef hij met Tineke de Beer het Voetenvragenboek Dermatologie. Vragen van voetprofessionals, beantwoord door dermatoloog en medisch pedicure. In 2021 verscheen Kleurafwijkingen aan de voet met medewerking van Tineke de Beer.
Johan Toonstra praktiseert niet meer en was tot 31 juli 2019 als docent verbonden aan de Hogeschool Utrecht opleiding Huidtherapie. Hij geeft daarnaast regelmatig les aan diverse paramedische beroepsbeoefenaren via U-Consultancy te Nieuwegein. Ook heeft hij een bijdrage geleverd aan de opleidingen Oncologisch Voetzorgverlener en Geriatrisch Voetzorgverlener in Nederland.
In 2019 werd Toonstra gekozen tot Docent van het Jaar bij de Hogeschool Utrecht. Vanaf september 2021 tot juli 2023 was hij weer verbonden aan de Hogeschool Utrecht bij de opleiding Huidtherapie voor de begeleiding van het praktijkonderwijs.

Van deze auteur:

Scroll naar boven