Drs. Ids Boersma
Ids H. Boersma (1952) heeft psychologie en geneeskunde gestudeerd in Nijmegen. Tijdens zijn keuze-coschap dermatologie bij dr. H.A.M. Neumann in Helmond werd zijn belangstelling gewekt voor de dermatologie. Deze leermeester bracht hem niet alleen de dermatologie bij maar ook de Bourgondische kant van het leven. Vervolgens kwam Boersma in opleiding tot dermatoloog aan de K.U. Leuven onder leiding van professor H. Degreef, die hem de klinische dermatologie in de meest brede zin aanleerde. Leuven heeft hem ook geholpen op het amoureuze vlak, want daar heeft Boersma zijn vrouw leren kennen.
Na zijn afstuderen heeft Ids een jaar gewerkt als dermatoloog in Veghel, en vervolgens heeft hij vanaf 1992 gepraktiseerd in het Drechtsteden ziekenhuis te Zwijndrecht. In 2003 is Boersma ook gaan praktiseren in het Amphia ziekenhuis te Breda, naast zijn werkzaamheden in het Drechtsteden ziekenhuis. In 2009 is Ids tot aan zijn pensionering voltijds gaan werken in het verder gefuseerde Albert Schweitzer Ziekenhuis, locatie Zwijndrecht.
Na zijn pensionering is Boersma werkzaam geweest in het Rivierenland ziekenhuis te Tiel. Momenteel werkt hij parttime in de Alexis kliniek te Rotterdam en de dermatologische kliniek Derma-Zuid te Maastricht. Ids geeft daarnaast al vele jaren onderwijs in de dermatologie aan kappers, schoonheidsspecialisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en doktersassistenten.
Elk jaar gaat Boersma gedurende drie à vier weken naar Ghana in Afrika om daar (onbezoldigd) dermatologische consulten te doen in het Presbyterian Hospital Dormaa in de regio Ahenkro. Vanuit Nederland begeleidt hij ongeveer driehonderd Ghanese gezondheidswerkers bij de behandeling van hun patiënten met behulp van digitale uitwisseling van gegevens. Boersma verkreeg een Award of Honour van het Dormaa ziekenhuis omdat hij de dermatologie toegankelijk heeft gemaakt voor de minderbedeelde en kwetsbare patiënten in Dormaa en in Ghana in het algemeen.
Ids’ interessegebieden binnen de dermatologie zijn vroege opsporing van melanomen, kinderdermatologie, hoofdhuid- en haarziekten, psychodermatologie en dermatologie van de donkere huid. Hierover heeft hij diverse publicaties geschreven. Zijn artikel The effectiveness of finasteride and dutasteride used for 3 years in women with androgenetic alopecia, dat in 2014 werd gepubliceerd in de Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, werd door dat tijdschrift tot beste artikel van het jaar verkozen. De kernboodschap van dit artikel was dat finasteride en dutasteride effectief en veilig zijn bij de behandeling van alopecia androgenetica bij vrouwen. Tevens werd hier voor het eerst beschreven dat deze behandeling niet in méér haren resulteert, maar dat dunne haren dikker worden, waardoor de haardos voller wordt. Voor die tijd werd in alle artikelen in de literatuur gemeld dat het aantal haren toeneemt, ook in de zogenoemde evidence-based artikelen.